RUPESTRE de Alpera Tinto Garnacha Carbonic Almansa DO 2022
Przepyszna Garnacha od Rupestre, która produkowana jest metodą maceracji węglowej, która polega na fermentacji wewnątrz owocu, inicjowanej nie przez drożdże, ale enzymy w środowisku beztlenowym. Prowadzi się ją w zamkniętych zbiornikach, wypełnionych dwutlenkiem węgla. Wówczas skórki owoców pękają, co powoduje ekstrakcję barwników i tanin do moszczu, choć w znacznie mniejszym stopniu niż podczas zwykłej maceracji. W efekcie mamy intensywnie czerwone wino z odcieniem filetu. Zapach komponują akcenty świeżych czerwonych wiśni, truskawki, fiołków, lecz także bananów. Na podniebieniu czujemy intensywny, lecz harmonijny smak świeżych owoców. Wino mięsiste, lecz zarazem z aksamitnie gładkimi taninami. Dobrze zbudowane wino, które jeszcze na finiszu częstuje aromatami żurawiny i wiśni. Czarujące wino, które można podawać również delikatnie schłodzone. Zaw. alk.: 14,5%