MAS CODINA Cava Brut Reserva DO Penedes
Pyszne wytrawne wino musujące wprost z Penedes w Katalonii. Powstała z idealnego połączenia odmian Macabeu (30%), Xarel·lo (35%), Chardonnay (15%) oraz Pinot Noir (20%). Jak przystało na tradycyjną Cava Brut wino produkowane jest metodą tradycyjną (szampańską), podczas tzw. druga fermentacja zachodzi w butelkach. W efekcie otrzymujemy przepiękny złocisty kolor oraz długie i perliste bąbelki. W ustach gładkie, świeże i orzeźwiające, zaś w nosie pełne naturalnych aromatów kwiatów, gruszki i zielonego jabłka. Polecamy, dobrze zmrożone smakuje wybornie. Cava Brut Reserva dojrzewa minimum 24 miesiące w butelkach w stałej temperaturze 16º C.
Zawartość cukru to 10 gr/l.
Poziom alkoholu: 12% Vol.
Mas Codina to niewielka rodzinna winnica należąca do rodziny Garriga. Malowniczo położone pomiędzy dwoma pasmami gór w Alt Penedes uprawy zajmują nieco ponad 40 ha. Historia upraw winorośli w rejonie Alt Penedes sięga roku 1681. Rodzina Garriga zaczęła produkcję cava w roku 1985. Wtedy to ogromny miłośnik win Antoni Garriga Carbo rozpowszechnił uprawę kolejnych po Xarel-Lo, Macabeu, Chardonnay i Parellada nowych odmian, takich jak Syrah, Cabernet Sauvignon, czy Pinot Noir. Tradycja produkcji win i cava została przekazywana kolejnym pokoleniom, zaś ich wyjątkowa jakość i charakter zyskiwały coraz większą renomę. Dziś winnicę prowadzą bracia Toni i Jordi Garriga oferując szeroką gamę cava oraz białych i czerwonych win.