JOSE PARIENTE Verdejo Fermentado en Barrica 2016
Nowy, 2016 rocznik wspaniałego wina z Ruedy, ze szczepu Verdejo o dość skomplikowanym procesie produkcji. Wino przelewane jest do nowych i rocznych beczek pochodzących z trzech różnych warsztatów bednarskich. 80% drewna pochodzi z regionu Alliers, a pozostałe 20% z Ameryki Północnej. Fermentacja alkoholowa trwała w przybliżeniu 22 dni. Codziennie przez 3 tygodnie był przeprowadzany “battonage” (mieszanie wina). Maksymalna temperatura podczas fermentacji wyniosła od 22 do 25 stopni C. Proces dojrzewania został następnie kontynuowany w beczkach przez kolejne 4-6 miesięcy. Ostatnią fazą było zabutelkowanie wina. w kieliszku prezentuje kolor złocisto-żółty, błyszczący. W zapachu jest intensywne i złożone, doskonała harmonia aromatów owocowych z drewnem. W ustach smaczne, zrównoważone i nieco oleiste. Elegancki smak uzyskany dzięki dojrzewaniu w beczce towarzyszy nam aż do samego końca, kiedy to wyczuwamy smak owoców z odrobiną goryczy charakterystycznej dla odmiany Verdejo. Polecamy do wszelkich owoców morza oraz dojrzewających serów.